כיצד נקשט את ביתנו בצמחים ופרחים לכבוד חג מתן התורה? טיפים והסבר על המנהג המקסים
מובא במדרש רבה שלא נבראה השושנה אלא לשבתות וימים טובים.
מסתבר שפרחים לכבוד שבת זה ענין עתיק – מאז בריאת העולם. אמנם לא בכל שבת כולנו מממשות את הכוונה העליונה, אך בחג השבועות יש ענין נוסף ומיוחד בפרחים, כפי שמכונה המנהג: משַטחים עשבים. על פי הרב החיד”א מנהג זה קדום הוא מאוד, שלפי המדרש סיפר המן הרשע בגנות עם ישראל אודות מנהג זה לאחשוורוש. מכאן, שכבר קודם בית המקדש השני נהגו ישראל לקשט ביתם ובתי מדרשותיהם בצמחים ובפרחים לכבוד חג השבועות.
מספר סיבות למנהג, אך העיקרי והמוכר שבהם הוא זכר להר סיני שהיה הנמוך, השומם והעלוב מכל ההרים וקושט בצמחים לקראת מתן תורה. בחר הקדוש ברוך הוא לקשט את מקום מתן תורתו הקדושה, ולהגיש לעם ישראל את המתנה היקרה לא בנצנצים או זיקוקים מלאכותיים, אלא דווקא בפריחה ירוקה וטבעית. מתן תורה בשבת קודש היה, ויש לשער שבשבת זו השושנים היו מאושרות ביותר על מימוש תכליתן באופן שלם שאין ולא יהיה עוד כדוגמתו.
וגם אנו, הקטנות, מקשטות בצמחים ובפרחים את ביתנו לכבוד חג מתן התורה ומשקיעות בכך יותר מבכל חג אחר.
אז לקראת החג, וגם לקראת שבתות וימים טובים שעוד יבואו עלינו לברכה, הבאנו כמה טיפים העוזרים לשמור על זר רענן ויפה לאורך זמן:
- יש סוגי פרחים עמידים יותר, המחזיקים מעמד זמן רב יותר, ויש עדינים הנובלים יותר בקלות. כדאי לדעת זאת אך כמובן כדאי לקנות את מה שאת יותר אוהבת.
- כשקונים זר יש להסתכל: האם רוב הפרחים פתוחים או סגורים. פרח הפתוח במלואו הגיע לשיאו, ומעתה הוא רק הולך וקמל. אם רוב הזר פתוח לגמרי – כדאי לך לבחור זר אחר כי בד”כ אנו רוצות ליהנות מהפרחים לאורך כל השבת או החג ולא רק בשעות הקרובות. לכן, דווקא זר הסגור בחציו או ברובו יהיה היפה ביותר, כי במהלך השבת או החג ניצניו ילכו ויפתחו וזהו אחד הדברים היפים שכיף לראות את שלביו.
- בדומה למוצרי חלב קפואים, יש לשמור את הזר גם בדרך הביתה מחום ומשמש. לא להשאירו עזוב ברכב הסגור, להימנע מלטייל איתו בכל שאר החנויות והקניות וכד’. בקיצור – לנהוג בו בעדינות ובהתחשבות ולהשתדל להגיע הביתה במהרה.
- את והזר הגעתם הביתה בשלום? עכשיו יש לשחרר את הגומיות ולהוציא את עטיפת הצלופן לפני שמכניסים את הפרחים לאגרטל.
- עדיף להכניס את הזר לאגרטל מזכוכית על פני אגרטל מחומר אחר.
- אין צורך למלא את כל האגרטל במים. עדיף למלא עד שליש או חצי מגובהו. כדאי מאוד להחליף את המים אחת ליומיים. השקעה של דקה וחצי המאריכה מאוד את חיי הפרח!
- מומלץ לקצוץ מעט את קצה הגבעול באלכסון – כך הפרח שותה יותר מים. טוב לחזור על הפעולה כל יומיים.
- את כל העלים לאורך הגבעול הנמצאים במים יש לתלוש. לא טוב להכניס לתוך המים גבעול עם עלים היות והם מזרזים מאוד את הריקבון.
- עדיף להניח את האגרטל במקום נעים, מוצל ומואר. לא מול הקור/החום של המזגן ולא תחת שמש ישירה או מעל לתנור אפייה כשהוא פועל…
- פרח אחד נבול בתוך זר שלם מקלקל את המראה של כל הזר. פשוט תוציאי אותו ודי.
- לא חייבים לקנות זר בחנות. אפשר לקטוף עלים יפים מאוד מאזורי הפקר, כל צומח ירוק המונח באגרטל נקי עם מים צלולים הוא יפה ומקשט את הבית לחג. אפשר גם לקנות פרחים בודדים ולשלב באגרטל עם עלי הבר שקטפת (או שהילדים קטפו…)
ויהי רצון שנזכר במהרה לגאולה השלמה כי לכך נבראנו – כשם שנבראה השושנה לשבתות וימים טובים!
הר סיני, ירק, נשים, פרחים, רוית רזניק,שבועות