האם נכון שהמחשבה של האדם משפיעה על מה שיקרה לו?
כוח המחשבה שלנו הוא עצום מאוד. הבעל שם טוב הדגיש זאת רבות: “שבכל מקום שאדם חושב שם הוא מתדבק, ואם מחשב בדין הוא מתדבק בדין, וכשהוא בוטח בחסד שם ידבק נשמתו והחסד יסובבנהו”. או במילים אחרות: חשוֹב טוב, יהיה טוב. אם אדם חושב בכל כוחו על מציאות חיובית, הוא נמשך אל המציאות החיובית הזו וממשיך אותה עליו. אם אדם חושב מחשבות שליליות ח”ו, הוא דואג כל הזמן ונמשך אל השלילי. הדבר מְגוּבֶּה במחקרים רפואיים: אנשים בעלי חשש עמוק מפני מחלות או פחדים אחרים, מגדילים את הסיכוי שמושא פחדם אכן יבוא אליהם.
על כן, אם אדם רוצה לתקן את מידותיו – טוב שלא יכנס לעיסוק מוגזם בכל ענייני היצר הרע. ישנם ספרים המרחיבים מאוד את הדיבור על ענייני היצר, אופניו ופעולותיו; סוג העיון הזה אינו טוב כל כך, שכן כאשר האדם מתבונן ומתמקד ביצר הרע – על נפילותיו וכישלונותיו, רשעותו וחטאיו – בסופו של דבר במקום בו נמצאת מחשבתו, שם גם הוא נמצא; הוא מעצים את הרע שסביבו במקום להרחיקו מעליו.
על האדם להעצים תמיד את המחשבות על החיובי והטוב שבחייו, אך זאת מבלי לזלזל ביצר הרע, שכן הובאו בגמרא מעשי חכמים שזלזלו ביצר ונכשלו; ודאי שיש להישמר מפני היצר, אך עיקר עבודת האדם צריך להיות בחיפוש אחר הטוב ודבקות בו, עליו לצייר בליבו ציור חזק ואמיתי אודות הטוב שהוא רוצה להשיג ולקנות, וכיצד הוא מתכוון לממש מחשבותיו הטובות. וככל שמחשבתו הטובה תתעצם, כן יזכה שיהיה גם במציאות בעזרת ה’ יתברך.
כוח המחשבה הוא אף הכרחי כדי להתגבר על מסכי העולם הזה, המקשים על האדם ללכת בדרך התורה והאמונה. לא קל ללכת בדרך הישר: לעתים חושש האדם לוותר על כסף, על כבוד, או על נוחות. לעתים הוא אפילו חושש לנפשו אם ילך בדרך ה’. אולם בכוח מחשבתו יכול האדם להתגבר כארי וללכת במסירות נפש עם אמת התורה.