מה הגיל הרצוי לנישואים? אילו סיבות משמעותיות מצדיקות דחייה המועד, ואיך אדם יודע אם הוא בשל לנישואים?
מתי להתחיל לחשוב על נישואים?
באופן עקרוני, ההדרכה ההלכתית היא להינשא עד גיל עשרים. עם זאת, הדרכה זו נאמרה רק לגברים, שמצווים על פריה ורביה, ולא לנשים. בנוסף, ישנן סיבות שונות המצדיקות דחייה של הנישואים גם לגברים, ובעיקר הסיבה של לימוד תורה. מעבר לזה, גם חוסר בשלות נפשית מהווה סיבה מוצדקת לאחר את גיל הנישואים, ולכן ישנה חשיבות לשאלת המוכנות הנפשית של האדם לנישואים.
בתוך כל אדם ישנה מערכת נפלאה של תזמון פנימי, שבאמצעותה ה’ שולח לו מסרים ומדריך אותו כיצד להתנהל בעולם. כדי לחיות חיים מחוברים לפנימיות שלנו, ולהביא לאחדות בינה ובין מעשינו בפועל, עלינו להקשיב לרגשות שמתעוררים אצלנו, להגדיר אותם במילים, לפתח אותם ולתת להם מענה. בפרט לקראת צעדים גדולים בחיים, כגון בחירת מקום מגורים, תחום עיסוק וכדומה, חשוב להיות קשובים לקול הפנימי שבתוכנו, ולפעול בהרמוניה איתו. וכך גם לקראת נישואים: אדם שניגש לנושא הנישואים רק משום שצריך להתחתן, ללא רצון פנימי בכך, ייאלץ לבנות את הקשר עם אשתו מנקודת התחלה נמוכה בהרבה מזו של אדם שניגש לנישואים מתוך חיבור פנימי ורצון אמיתי בחיי נישואים.
השלב שבו אדם מוכן לנישואים הוא השלב שבו הוא חש בתוכו צורך וחוסר בכך. לעיתים ניתן לזהות את התחושה הזו במצבים שבהם היא בולטת, כגון בזמן חתונה של חבר, או ברגע של בדידות, ולעיתים ניתן לחוש אותה בתדירות יותר גבוהה וללא סיבה חיצונית.
אך לא כל תחושה היא צורך אמיתי ובשל. לעתים אדם יכול לחוש רצון בוסרי שאינו תחושת מחסור אמיתית ומבוססת, ובמצב כזה הרצון אינו סימן שהגיע הזמן להתחתן. כדי לקבוע אם ישנו צורך אמיתי, על האדם להתבונן ולהקשיב היטב לרגשותיו. הסימן העיקרי לכך שזהו רצון ממשי ובשל ואינו רצון בוסרי הוא שתחושת הצורך הזאת נמשכת וחוזרת שוב ושוב ואינה מגיעה לעתים רחוקות או בהזדמנויות מסוימות בלבד. לעיתים כדאי להתייעץ עם חבר קרוב ולבחון יחד אם ההרגשה בוסרית או שהיא אמיתית.
נזכיר כאן דרך אחת לזהות רצון בוסרי: חשש מפגיעה של הנישואים בלימודים או בעיסוקים אחרים עשוי סימן לכך שהרצון להתחתן הוא בוסרי, שכן אם האדם באמת רוצה וצריך להתחתן, חשש כזה לא ימנע ממנו להתחתן, אלא הוא יחשוב על דרך כיצד אפשר יהיה לשלב את הלימודים והעיסוקים עם חיי הנישואים.
חוסר בשלות – עד מתי?
אדם שהגיע לאיזור גיל 22 ועדיין חש שאינו בשל לחיי נישואים, מומלץ לו לבחון מדוע הוא מרגיש כך, משום שעד גיל זה באופן טבעי אמורים להרגיש בשלות, וייתכן שהוא מרגיש כך שלא בצדק. לדוגמה, אדם יכול לחשוב שכדי להתחתן הוא צריך לתקן את המידות ולמחות מליבו את הכעס והקנאה, להתקבל לעבודה במקום שבו יוכל לעבוד שנים רבות, או להחליט בצורה ברורה כיצד הוא מתכנן לחנך את ילדיו, וכדומה – בעוד שטבעם של דברים כאלה שהם הולכים ומתפתחים במהלך החיים. לפעמים אדם שראה זוגיות בעייתית אצל הוריו עשוי לפחד מנישואים ולראות בהם גורם מאיים או גורם שיש לדחותו כמה שאפשר. בעוד שהדרך הנכונה שהיה עליו לפעול בה היא להגדיר לעצמו את הכשלים שהוא ראה אצל הוריו, ולהפיק מהם את הלקחים שאותם הוא ינסה לממש בע”ה בחיי הנישואים של עצמו.