תהליך הבירור ותוכנו – במסע למציאת החצי השני שלנו
הרב שמחה כהן – מתוך ספרו “הבית היהודי”
הרב שמחה כהן הוא מבכירי היועצים בארץ בענייני זוגיות וחינוך, ומוותיקי תנועת התשובה בישראל. ממקימי ורבני ישיבת “נתיבות עולם”, ומרצה בכיר במסגרות שונות כולל “ערכים” ו”הידברות”. דבריו מצטיינים בהסתמכות על המקורות התורניים ועל ניסיונו העשיר, ובשפה קלה להבנה. ספריו בנושא: “הבית היהודי”, “ביתך שלום: פרקי הנחיה לתקשורת במשפחה ויחסי אנוש וחברה על פי מקורות היהדות” – נחשבים לספרי הדרכה יסודיים ומומלצים
על אף ‘הנעלם הגדול’ בניסיון למצוא בן זוג מתאים, וההפתעות המתגלות לאחר הנישואין, חובה לקראת הקמת בית בישראל, לעשות כל מאמץ כדי לוודא שהמשתדכים יהיו בעלי מירב נתונים תואמים ככל האפשר. משום שגם התאמה חיצונית מינימאלית של רקע דומה, עשויה לעזור לאחר מכן להתגבר על הקשיים הגדולים והאמיתיים. הנחיה זו מובאת בדברי הספורנו בספר בראשית:
“…ראוי שישתדל האדם לישא אשה הוגנת לו וראויה לידבק בו… כי לא יהיה דיבוק אמיתי בבלתי דומים, אבל יהיה בדומים לבד כי אז יכוונו לדעת אחת…”. חובה זו נלמדת במסכת קידושין (מא.) ממצות “ואהבת לרעך כמוך”. על פי מצוה זו מציינת הגמרא שיש לבדוק את בן-הזוג עוד לפני הנישואין, כדי שאחרי כן לא יתגלו פגמים שיגרמו לדחייה רגשית ולאי קיום מצות “ואהבת”.
לפיכך יש להשתדל:
- שרמת השכלתם אינה שונה באופן קיצוני.
- שההורים של שניהם יהיו מסוגלים למצוא שפה משותפת.
(הערת העורך: לענ”ד הנכתב לעיל נכון כללית, אבל בשידוכים של בעלי תשובה המצב שונה ומורכב בהרבה. דרושה זהירות גדולה, יש לשקול היטב את כל הנתונים הקיימים ומשמועתם לזוג עצמו, ולא לשלול שידוך רק בגלל חסרונו של גורם זה או אחר).
כל אלה, כמובן, בנוסף לבירור המדוקדק על כל אחד מהם, על התנהגותו בינו לבין עצמו ובינו לבין חבריו:
- כיצד הוא מגיב בתנאי לחץ, האם הוא בעל אישיות רגועה או מתוחה?
- האם הוא בעל רגישות גבוהה להתייחסותם של הסובבים אותו, האם הוא נעלב מכל
- דבר פעוט?
- האם הוא בעל ראיה חיובית לנעשה סביבו, או שהוא רואה רק שחורות?
- האם אין הבדלים משמעותיים ברמת הפקחות שלהם?
- האם אין ביניהם הבדלים משמעותיים לגבי דקדוק במצוות?
הבירור צריך להיעשות אצל מגוון אנשים המכירים את הבחור או את הבחורה, ואם הדוחו”ת דומים והתשובות זהות, אפשר לסמוך עליהם. כל זאת, כמובן, כאשר התשובות לשאלות הן מפורטות, ולא רק סתמיות – “הוא בחור נפלא” או “היא בחורה נפלאה”. תשובה כזו אינה מספקת, אפילו אם היא נאמרת בהתלהבות רבה.
כדאי לערוך את הבירור המירבי לפני קיום תהליך הפגישות בין המוצעים, כדי למנוע אי נעימויות אם יתגלו לאחר מכן פרטים שאינם מוצאים חן בעיניהם, ושאילו היו ידועים לבני הזוג לכתחילה, לא היו בני-הזוג נפגשים זה עם זה, אך עתה, לאחר הפגישות, לא נעים להפסיק את התהליך בגללם. אבל יתכן מאוד שהיבטים אלו יעלו שוב ושוב בחיי הנישואין.
עם זאת ברור, שאין האמור בשורות אלו קביעה חד-משמעית, שהרי אנו מגלים בני – זוג רבים שהרקע העדתי או ההשכלתי שונה ונישואיהם עולים יפה מאד, השכינה אף מצאה מקום לשכון בביתם.