הרב טל עם תובנות חשובות למנוע גלישת הנוער למקומות שמחוץ לגבול הקדושה. ה”טיפול המונע” חשוב לאין ערוך מתיקונים לאחר שהחלב נשפך
התמודדות עם המתירנות
לרבים מבני הנוער, הבעיה הכי קשה שהם מתמודדים מולה, היא בעיית המתירנות שיש היום. באופן כללי בגיל הנעורים מתמודדים יותר עם הקושי הזה, אבל בימינו הקושי הוא גדול הרבה יותר, בגלל הפריצות הגדולה, שנתקלים בה בכל פעם שיוצאים לרחוב העיר. הניסיון הוא מאוד מאוד קשה. לא רק בשעת ההתמודדות עצמה, אלא חמור מכך – שהכישלון גורם לאיבוד מוטיבציה כללי, מחמת התסכול והרגשת הצביעות שהנוער חש. חלק גדול מבני הנוער ישר עם עצמו, והוא בעצם לא מסוגל להכיל בקרבו את הסתירה שהוא חש, שמצד אחד הוא ב”נפילות”, ומצד שני הוא ממשיך להיות שייך לתורה ולמצוות וכו’. הפער בחייו הוא כל כך משמעותי, שהוא מרגיש שלא שייך שהוא ילמד גמרא, יתפלל ויקפיד במצוות, כשבעצם הוא יודע איפה הוא נמצא.
לבנים הבעיה קשה יותר מאשר לבנות. הן מצד פגם הברית, שגורם להתמודדות חזיתית, קשה ומתסכלת, לעיתים מידי יום. והן מצד זה שהבן נדרש ללמוד גמרא, ואל הגמרא אי אפשר להתחבר ולרצות ללמוד אותה, בלי רגשי קודש וחיבור לתורה. כאשר הנער מרגיש שהוא לא שייך לתחום הזה, ממילא הגמרא הופכת למשהו משעמם והוא מגיע לשנאה כלפיה. במצב הזה זה לא עוזר שמוציאים חוברות צבעוניות עם שרטוטים להקלה על הלימוד. בגלל המתירנות ופגם הברית, לנער יש נוגדנים, אשר מונעים ממנו להתחבר ללימוד שכל מהותו הוא עצם החיבור לדבר ה’ ולחכמי ישראל מדורי דורות.
דרכי התמודדות
1. “אל תביאנו לידי ניסיון”
התשובה לבעיה הזו, שכל כך מקיפה אותנו, לא יכולה להיות על ידי “תרופות קסם”. אם הקב”ה מעמיד את הדור שלנו בניסיון, זה אומר שיש איזו שהיא דרך שיכולה לאפשר לנו לעמוד בניסיון, באיזו שהיא רמה. ולכן אין מנוס מהדרכה כללית, שהנער יהיה כמה שפחות חשוף לגירויים.
כמובן, לא צריך לומר שאסור להחזיק טלוויזיה בבית, וגם אינטרנט – מותר רק “אינטרנט רימון” בדרגת שמירה “הרמטי”. ברור שיש להקפיד שלא יגיעו הביתה ספרים לא צנועים, וברור שאין להכניס עיתונים (כולל כולם, חוץ מהעיתונים החרדים לדבר ה’. כל שאר העיתונים מוחזקים כלא צנועים. זה מה שמקדם את המכירות שלהם, בהגדרה).
אבל יותר מכך: אם הרמב”ם אמר בזמנו שצריך לברוח למדבריות, אני חושב שזה נכון בדור הזה בכפלי-כפליים. היום קשה עד מאוד לחנך נער ברחוב עירוני סואן. “ליוצא ולבא אין שלום”. בכל פעם הוא נפגש בחוסר צניעות. לכן אני גם סבור שהתפקיד החשוב “להאיר את העיר” שייך רק במשפחות צעירות, אבל כאשר הילדים מתבגרים, זה מאוד מאוד לא פשוט לגדול בכזה מקום, אלא אם כן שולחים אותו לישיבה מבודדת מיד כאשר הוא מגיע לגיל הנערות, או כשגרים בשכונה שנשמרים בה גדרי הצניעות בדרך כלל. אני יודע את המשמעות הגדולה של הקביעה הזו מבחינה מעשית, אבל מה נעשה? זהו מחיר יקר מיד, שאנחנו לא יכולים לשלם אותו. “אין אומרים לאדם חטא בשביל שיזכה חברך”.
גם אי אפשר לצפות שהנער יראה את כל הפריצות, אבל יפתח נוגדנים. יכול להיות שהוא מאוד יתנגד, הוא גם יכול לדעת שחוסר הצניעות זה שקר ואפילו להסביר לכולם למה זה שקר. אבל מדובר פה בהתמודדות של דמיון וחושניות, ויצר הרע לא עובד פה על פי אמת ושקר, אלא על פי “נחמד העץ… ותאווה הוא לעיניים”. הוא יודע שזה שקר, אבל הוא נמשך לזה. הנפילה היא כמעט בלתי נמנעת, ואסור לנו להביא את הילדים שלנו למצבים שהם לא יכולים לעמוד בהם.
לא אמרנו שאסור לגור בעיר בשום אופן. לפעמים יש הכרחים, ואז צריך להתמודד בחכמה. אבל לענ”ד צריך לדעת שהמציאות הזו היא בהחלט שיקול מרכזי בבחירת מקום המגורים, לדאבוננו הרב.
2. תעסוקה חיובית
דבר שני, יש למשוך את הנער לתעסוקה חיובית. כאשר מים זורמים, הם לא הופכים להיות ביצה ולא מושכים יתושים. הנער צריך להיות בזרימה, תנועה, פעילות. “שוחרי המקדש”, ”נוער פולארד”, “חומש תחילה” “נוער למען ארץ ישראל”. מדריך, מתנדב, כל מיני עשיות. יש כאלה שהפעילות שלהם היא לסיים את הש”ס: עוד דף ועוד דף. כל הזמן הוא עסוק בלימוד. מצוין! אפשר לעודד אותו עם פרסים. אבל גם אם הנער לא בנוי כרגע לשבת וללמוד, חשוב מאוד ליצור וליזום. גם זה בחינת “דדיה ירוויך בכל עת”, שיש משהו חיובי שמרווה ונותן חשק וחיות.
3. לא להתיאש
לא להתייאש אם יש נפילה. “שבע יפול צדיק וקם”. צריך לדבר על זה וממש לשכנע את הנער: הרי עשית כל כך הרבה דברים טובים, הרי השתדלת כל כך להיזהר כדי לא ליפול, ובכלל – ”אין יאוש בעולם כלל”: אתה יכול לשוב בתשובה ולתקן מכאן והלאה. יצר הרע ניצח ניצחון קטן, אבל תמשיך הלאה. “אין עבירה מכבה מצווה”. זה מתקשר מאוד לנקודה הקודמת: אם אדם נמצא בתנועה, בפעילות והתקדמות, אז קל לו הרבה יותר לקום ולהמשיך הלאה, גם אחרי שהוא נפל, כי הוא רואה את המסלול הכללי והנפילה לא הופכת להיות חזות הכל.
4. לדבר על זה, כשצריך
הדיבור עם הנער בנושא זה, חשוב גם מצד הביטחון העצמי והמשפחתי שלו. עצם התשדורת שהבן מקבל, שאביו מודע לקושי הגדול שלו, מחזק אותו, שותף ב”צרתו” ומכבד אותו על עצם ההתמודדות שלו, הוא דבר חשוב ביותר.
הבן של ה”חפץ חיים” סיפר שאבא שלהם דיבר איתם על כך שכל פרק זמן של כמה שבועות אדם עשוי לראות קרי באופן טבעי, מבחינה פיזיולוגית, ובלי שיש בו אשמה כלשהיא. גם הרב שלמה וולבה מביא את זה ב”עלי שור”. צריך לדבר גם על כך עם הנער, כבר בגיל שבו הדבר עשוי לקרות, כדי שידע שאם זה קורה, ללא הרהורים וללא חלומות בעניין, זה דבר טבעי לחלוטין, ואין להתרגש מזה כלל. יש נערים שנופלים ברוחם מאוד, על לא עוול בכפם, משום שאינם יודעים זאת.
גבולות רחבים אבל ברורים
הגבולות שמציבים לילדים, צריכים להיות רחבים וברורים.
רחבים – לא לאסור את מה שלא צריך ולא נאסר בהלכה.
וברורים – שיהיה ברור מה כן ומה לא, מה מותר ומה אסור. לא בערך. איזה ספרים מותר לקרוא, איזה שירים מותר, איזה שירים אסור. מה ההגדרות ההלכתיות. הרבה נערות בציבור שלנו, לא יודעות בדיוק מה גבולות הצניעות: עד המרפק? “שואף” מרפק?… ברגע שלא ברור, זה בדיוק המקום שבו יצר הרע מוצא את הפירצה להיכנס. זה “טרף קל” בשבילו. לכן ההגדרות חשובות ביותר. ומה שלא ברור להורה – שיברר ויחליט כמה שיותר מהר.
עבודת ה’ של ההורים
גם ילדים, אבל בעיקר נערים, צריכים לראות שאבא ואמא שלהם עובדים את ה’ יתברך באמת, ולא רק באופן חיצוני. כשאבא מתפלל – הוא מתפלל! ואלול אצלו – זה אלול! הימים הנוראים – הם אכן “נוראים”! ושבת היא שבת ולימוד תורה חשוב לו מאוד.
אדם שעדיין לא התעורר לעבוד את ה’, הגיל של הילדים שלו צריך לעורר אותו. כי בבית שיש רק מאפיינים דתיים, בלי לב אמיתי – אז הילד שואל “מה העבודה הזאת לכם”, כי העיקר חסר מן הספר.
כאשר נער רואה שהמחנך שלו רחוק מעבודת המידות, שהוא מתעצבן בקלות, שהוא אינו מודה על טעותו, או שאבא מתקוטט עם אמא – הוא לא יכול לקבל שהתורה היא באמת ”תורת חיים”. זה לא אומר שההורים צריכים להיות מושלמים, אבל זה כן אומר שצריך לעבוד כל הזמן בכיוון של השתלמות. כאשר נער רואה שיש עבודה – זה כבר לא משנה להיכן הגעת בעבודתך.
מדהים עד כמה בעיה במידות לא ישרות ובחוסר אמיתיות, עלולות לגרום שנאבד את הנוער שלנו. היום אי אפשר להיות זייפנים ואי אפשר להיות שקרנים. השקר פשוט נופל לצדדים. כיום יש “מסננת של אמת”. לקראת הגאולה המסננת הזו עובדת חזק. הקב”ה לא מאפשר לחסות בצל כל מיני בניינים שאינם אמיתיים, גם אם כלפי חוץ הם משדרים המון עוצמה. זה דבר שמוכיח את עצמו בצורה חזקה ואפילו אכזרית. המציאות טופחת על הפנים. מחנך שלא אמון על עבודה חינוכית עם עצמו, על האמת שלו, על עבודת ה’ אותנטית, לא מסגרתית- חיצונית, לא מצליח להעביר את היהדות הלאה.
יש בדורנו תביעה מאוד חזקה למחנכים, להיות עבדי ה’ באמת. נתחזק כולנו לעבוד את ה’ יתברך ונזכה לבנים ובנות עוסקים בתורה ובמצוות!