החברה מפעילה על האדם כוח חזק מאוד וכמעט שוללת ממנו את הבחירה החופשית, זו עובדה. אז איך אפשר לחזור בתשובה בצורה בריאה והגיונית?
בדרך כלל, חזרה בתשובה כרוכה בעזיבת מעגלים חברתיים שונים. הסיבה לכך היא פשוטה: כדי שאדם יצליח להתקדם במסלול שבחר, הוא חייב סביבה תומכת. סביבה שבעצמה אינה מזדהה עם התהליך שלו ולפעמים אף מקשה עליו, מתקשה לספק את התמיכה הזו.
כשבני זוג זוכים לחזור בתשובה ביחד, זוהי חוויה נפלאה, שכן הם מחזקים זה את זה ומוצאים אוזן קשבת זה אצל זה. גם כשקבוצת חברים מחליטה להתחזק, זה הרבה יותר קל מאשר אדם שמחליט לחזור בתשובה לבדו. כשאדם חוזר בתשובה, חשוב מאוד שהוא ימצא חברים קרובים שילוו אותו ויתמכו בו בדרכו החדשה. קשה מאוד ללכת נגד הזרם, ולכן כדאי להשקיע ולחפש את הנחל שזורם בכיוון ההפוך. לאורך ימים ניתן לראות שחשיבותה של החברה היא מכרעת בחיינו, ובפרט בחיים שכוללים תהליך של חזרה בתשובה.
פעמים רבות דווקא מציאת חברה חדשה היא מה שמאפשר לשמור על מערכות היחסים הקודמות, משום שהאדם מקבל יציבות ותמיכה מהחברה החדשה שמחזקת אותו בדרכו, והוא יכול להגיע למערכות היחסים הישנות כמשפיע ולא כנתמך.
הקושי בעזיבת חברים הוא גדול, ובפרט לבעלי תשובה צעירים. ועם זאת, חשוב מאוד לדעת שרוב מוחלט של הקשרים החברתיים בגילאי הנוער אינו מחזיק מעמד יותר משנים ספורות לאחר סיום התיכון / הצבא / הלימודים הגבוהים, וברגע שאדם מבין שבמוקדם או במאוחר הוא ייאלץ להיפרד מהחברה, הרבה יותר קל לו לעשות זאת מיוזמתו.
החברה החדשה אינה יכולה להסתכם בחברותות בבית המדרש או בפנימיה. עליה לכלול מערכות יחסים שלימות ומפותחות שכוללות היכרות הדדית, חוויות משותפות, שיחות נפש, איכפתיות אחד מהשני.
בגמרא מסופר שכשחלה ר’ יוחנן בן זכאי, באו תלמידו לבקרו.
אמרו לו: רבינו, ברכנו! אמר להם: יהי רצון שתהא מורא שמים עליכם כמורא בשר ודם. אמרו לו תלמידיו: עד כאן? אמר להם: ולואי! תדעו, כשאדם עובר עבירה אומר: שלא יראני אדם.
החברה מפעילה על האדם כוח חזק מאוד וכמעט שוללת ממנו את הבחירה החופשית, זו עובדה. אבל הבחירה באיזו חברה לבחור ומאיזו חברה לברוח, היא אך ורק שלנו! בהצלחה!